Frans Paul Jochems

facebook twitter

Toegevoegd op 20 november 2009

Naam:Frans Paul Jochems
Geboortedatum:16 april 1880
Sterftedatum:31 januari 1949
Website:http://www.fransjochems.com
Extra Info:Frans Paul Jochems werd in Antwerpen geboren als vierde kind in een gezin van acht. Zijn vader was paardenvoerman aan de Antwerpse dokken; zijn moeder, Helena Raats. Op reeds jonge leeftijd bleek Frans Jochems teken- en boetseertalent te hebben.
Hij ging op zijn 12 jaar werken bij de lithograaf Julien ’t Feld. s’Avonds volgde hij lessen aan de kunst-ambachtschool Sint-Lucas. Daar werd zijn talent opgemerkt en hij werd in staat gesteld om te studeren aan de Antwerpse Academie en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten. Hij was er leerling van Thomas Vinçotte en werkte later in het atelier van Frans Joris, bij Dupon en Deckers. Hij behaalde de prijzen Van Lerius en De Keyser.
Na zijn studies kreeg hij heel wat opdrachten voor zowel openbaar als privéwerk. Hij ondernam studiereizen naar Parijs (waar hij de invloed van Rodin onderging) en Duitsland, en werkte een tijd in Londen. Zijn faam ging over de grenzen. Zijn “glorietijd” situeert zich in de periode van 1918 tot aan de wereldcrisis van 1930/31. Vanaf dan breekt er een moeilijke tijd, zoals voor vele kunstenaars die duurt tot het einde van de tweede wereldoorlog in 1945.
Frans Jochems liet veel van zijn beelden gieten bij de uit Gent afkomstige bronsgieter Frans Albers. Deze liet hem een marmeren beeld maken van zijn jongste dochter Marguerite, toen 12 jaar. Zo leerde hij Frans Albers’ oudste dochter Maria kennen. Zij traden in 1920 in het huwelijk. Het gezin kreeg twee kinderen : Eliane en Luc. Frans Jochems liet aan de Marie-Josélaan een groot atelier bouwen en een huis, waar het gezin zich in 1923 vestigde. Voordien heeft hij o.m. een atelier gehad in de Carnotstraat en in de Lammekensstraat.
Zijn leven was geheel aan zijn werk gewijd. Hij onderbrak zijn werk enkel voor contacten met andere kunstenaars, of om tentoonstellingen of musea te bezoeken. Hij was steeds bereid colleaga’s te helpen, b.v. om vergrotingen te maken.
Ook ging hij dikwijls naar de Antwerpse Zoo om daar dieren te observeren en te boetseren. Hij begaf zich slechts zelden buiten het kunstenaarsmilieu.
In 1925 verleende het Ministerie van Buitenlandse Zaken hem het ereteken van Ridder in de Kroonorde voor het geheel van zijn oeuvre.

Standbeelden van Frans Paul Jochems

Kameroen Madonna met kind Madonna met Kind Heldenmonument Oorlogsmonument Oorlogsmonument Silsburg Oorlogsmonument oorlogsmonument