Nello en Patrasche

facebook twitter

Toegevoegd op 25 september 2009 door bramloquet

Nello en Patrasche

Afbeelding toegevoegd door bramloquet

bramloquet | Nello en Patrasche | 0
Kunstenaar:
Yvonne Bastiaens
Plaatsbeschrijving:
Hoboken - Kapelstraat
Informatie toegevoegd door cloetensbrecht :
25 september 2009
“A Dog of Flanders”, een novelle die zich situeert in Antwerpen en waarin de hoofdpersonages aan het einde sterven op kerstmisnacht, oog in oog met De Kruisafneming van Rubens. Geschreven door de 19de eeuwse Britse schrijfster Ouida is het ons grootste cultureel exportproduct! 100.000.000 exemplaren zijn in omloop. In Japan alleen al bestaan er meer de 300 drukken, bijna 100 in Amerika. 46 jaar lang is het verhaal ononderbroken gepubliceerd in een Japans tijdschrift hoewel het slechts 65 pagina’s telt. Het is verder 6 keer verfilmd in Hollywood, zij het telkens met een happy end. De Japanse animatiereeks trok 52 weken lang meer dan 30 miljoen kijkers per avond.

Bij ons is het verhaal echter onbekend/onbemind. Het werd pas in 1987 vertaald in het Nederlands, dit op aandringen van Willy Vandersteen die twee jaar eerder al geprobeerd had om met een Suske en Wiske album Vlaanderen warm te maken voor het verhaal van Nello en zijn hond Patrasche. Tevergeefs. Tot op vandaag weten de meeste Vlamingen nog steeds niet waarom er jaarlijks tienduizenden Japanse toeristen komen kijken naar een beeld in Hoboken.

Hoe komt het dat deze Engelse schrijfster het verhaal in Vlaanderen situeerde? Hoe heeft ze Vlaanderen in beeld gebracht? Wat trekt Japanners  en Amerikanen aan in dit verhaal en hoe zien zij Vlaanderen? Welke imaginaire beelden werden er op basis van dit verhaal over Vlaanderen gemaakt?

PATRASCHE, A DOG OF FLANDERS - MADE IN JAPAN is de eerste documentaire over het onderwerp, het verhaal en zijn legendarische schrijfster Ouida. De film is gemaakt door Didier Volckaert en An van. Dienderen die eerder al de prijs kregen voor beste Belgische documentaire (2002/2003).

Voor PATRASCHE, A DOG OF FLANDERS - MADE IN JAPAN hebben ze de voorbije twee jaar bibliotheken en archieven onderzocht en met honderden mensen gesproken in Groot-Brittannië, Japan en Italië. Zo hebben ze uren interviews gefilmd, onder meer met de makers van de legendarische Japanse animatiereeks uit 1975. Ze hebben 35mm en 16mm films gevonden van de Amerikaanse filmadaptaties en vonden de eerste drukken van het boek in Groot-Brittannië, Amerika en Japan.

De makers beperken zich daarom niet tot film alleen. Een ‘teaser’-expo en een boek vervolledigen dit documentaire project.

De Teaser–Expo is de eerste publieke verschijning van het documentaire project en dompelt de toeschouwer onder in een zee van beelden die A Dog of Flanders omringt. Uit de meer dan 300 uur Japanse animatie kozen Didier Volckaert en An van Dienderen de meest spraakmakende fragmenten. Deze worden vertoond zij aan zij met fragmenten uit de zes Hollywoodverfilmingen (van 1914 tot vandaag) waarvan er van de oudste slechts één exemplaar meer bestaat. Ze werden door de documentairemakers wereldwijd gelokaliseerd en voor het eerst gedigitaliseerd. Het publiek kan hierdoor kennismaken met de vroegste beelden over (een imaginair) Vlaanderen. Verder kan men er ‘in het echt’ de vele drukken, muziekplaten, efemera  en zelfs ‘A Dog of Flanders’ speelgoed uit Japan bekijken. Tenslotte bieden de fascinerende polaroids van Didier Volckaert een persoonlijk blik op Japan en zijn liefde voor het land.

Het boek wordt een originele kruising tussen een cultureel-antropologisch werk en een kunstenaarsboek: A Dog of Flanders wordt opnieuw vertaald. Facts and figures geven het traject dat de novelle heeft afgelegd. Artikels belichten de context van het boek en bieden analyses voor de verschillen in waardering voor het boek. Deze artikels worden verweven met archivalisch en origineel beeldmateriaal. De rode draad van het boek wordt gevormd door de verschillende representaties van Vlaanderen op basis van de novelle: van het 19de eeuwse Victoriaanse Engeland bij monde van Ouida en Japanners die dermate door het verhaal begeesterd zijn dat een bezoek aan Vlaanderen een bedevaart wordt tot Amerikanen die dit dramatische einde transformeren in een American hero’s story. Het boek gaat dan ook over hoe beelden circuleren in deze representatieve contexten, hoe representaties worden gecreëerd en in stand worden gehouden.

http://www.dogofflanders.be/