Het Speculaasmannetje

facebook twitter

Toegevoegd op 11 maart 2011 door Lina_Vandersmissen

Het Speculaasmannetje

Afbeelding toegevoegd door Lina_Vandersmissen

Lina_Vandersmissen | Het Speculaasmannetje | 0 Dirk-Everts | Het Speculaasmannetje | 0 Dirk-Everts | Het Speculaasmannetje | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
Het speculaasmannetje en het wapenschild van de stad Hasselt.
Plaatsbeschrijving:
Hasselt - Witte Nonnenstraat, 3500 Hasselt
Informatie toegevoegd door Lina_Vandersmissen :
11 maart 2011
Dit standbeeld (met het thema arbeid) wordt toegevoegd in het kader van het vak Veranderingsmanagement aan de K.U.Leuven.
Het speculaasmannetje - een speculaasbakker - werd ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de Hasseltse Verenigde Brood- en Banketbakkers op 25 mei 1986 in Hasselt ingehuldigd. Het ontwerp was toevertrouwd aan Kristien Praet uit Stevoort. Het speculaasmannetje staat symbool voor de Hasseltse lekkernij die voor het eerst gebakken werd eind 14de eeuw. Omdat speculaas volgens de oude traditie vaak samen werd gedronken met een goed gekoelde jenever, werd het beeld vlakbij het Nationaal Jenevermuseum in de Witte Nonnenstraat geplaatst.
Informatie toegevoegd door mive :
11 maart 2011
Speculaasmanneke = juiste naam!

Het speculaasmanneke is geplaatst op een glad afgewerkte arduinen sokkel waarin het Hasselts wapenschild gegraveerd staat. Het staat symbool voor de Hasseltse lekkernij dat voor het eerst gebakken werd eind 14de eeuw.   De naam van het beeldje lees je in bronzen oplegletters. Dit symbool voor de heerlijke Hasseltse specialiteit staat vlakbij het Nationaal Jenevermuseum. De zeer oude Hasseltse traditie om bij de speculaas een heerlijke, goed gekoelde jenever (drèpke) te drinken is hieraan zeker niet vreemd.   In Limburg en ver daarbuiten is de Hasseltse speculaas populair. Deze lekkernij zou voor het eerst gebakken zijn op het einde van de 14de eeuw. De koeken worden soms gebakken in uitgesneden speculaasplanken, waarvan de oudsten dateren uit het begin van de 18de eeuw.

Bakker Lieben introduceerde in het begin van de 19de eeuw de 'Spéculation de Hasselt'. Banketbakker Deplée (1832-1919) zorgde voor de bekendheid en de verspreiding ervan. De 'Spéculation' werd niet alleen voor Hasselt en omstreken gebakken, maar ook uitgevoerd naar andere steden zoals Brussel en vooral Luik. Tot voor 1940 werd de speculaas vooral gebakken rond de Sinterklaas-periode. Na de oorlog (1940-1945) nam het verbruik zodanig toe dat hij nu het hele jaar door wordt gebakken, verkocht en gegeten.

Uit: Beelden in Hasselt
http://hasel.hasselt.be/nl/subjects/846/speculaasmanneke.html

---

Het is een kunstwerk van Kristien Praet. Het speculaasmanneke is het resultaat van een ontwerpwedstrijd. De Koninklijke Vereniging van Brood- en Banketbakkers van Hasselt is de schenker van het werk (ter gelegenheid van hun 70-jarig bestaan). Op 25 mei 1986 werd het onthuld door minister Dewael en erevoorzitter Werner Grauls.

---


PRAET Kristien
(Geel, 1959)

Beeldhouwster, ontwerpster van juwelen. Opleiding aan het PHIKO te Hasselt. Prijs van de Stad Hasselt voor beeldhouwkunst. Realiseerde in 1981 een bronzen schip voor een Antwerpse firma van scheepsherstelling. Stelde in 1982 o.m. tentoon in de Galerie “Zoute” en in de Galerie “Roger Van Belleghem”. “Prijs van de Stad Hasselt” voor haar werk “Vorming” in 1982, geselecteerd voor de Prijs “Mark Macken” in 1983, voor de “Hasseltse Jongerenprijs” in 1984.
Werd lerares aan de Academies te Genk en Sint-Truiden en aan het “Stedelijk Hoger Instituut voor Visuele Communicatie en Vormgeving” te Genk. Werkzaam te Stevoort/Hasselt. Vermeld in BAS II en “Twee eeuwen Signaturen van Belgische kunstenaars”.

Bron: http://www.nobel.be/NL/ART/28606_praet_kristien