Sint-Johannes Nepomucenus

facebook twitter

Toegevoegd op 16 augustus 2011 door givema

Sint-Johannes Nepomucenus

Afbeelding toegevoegd door givema

givema | Sint-Johannes Nepomucenus | 0
Kunstenaar:
Georges Vandevoorde
Opschrift:
aan de arbeiders schonk mij Leonard Jozef Surmont 1749 - vijandschap schond mij 1798 - Hendrik Nolf herstelde mij 1853 - van de grote brug naar de linkeroever van de Leie werd ik verbannen 1882 - naar de Broelbrug werd ik overgebracht 1913 - tweemaal stortte het oorlogsgeweld mij in het water 1918 en 1940 - telkens bracht de vrede mij op de wederopgebouwde brug 1922 en 1960
Plaatsbeschrijving:
Kortrijk - Op de brug over de Leie, tussen beide Broeltorens
Informatie toegevoegd door givema :
16 augustus 2011
Johannes Nepomucenus of Johannes van Nepomuk (Tsjechisch: Jan Nepomucký) (Nepomuk (okres Plzeň-jih), West-Bohemen, rond 1350 - Praag 20 maart 1393) was een priester en martelaar en is een rooms-katholieke heilige. In een kerkelijk gecompliceerde tijd (ten tijde van het Westers schisma) was hij hoofdvicaris van de kerk. Hij kwam in botsing met koning Wenceslaus IV, toen hij in Kladruby een andere abt benoemde dan de koning gewenst had. Johannes werd gevangengenomen, gefolterd en vervolgens in de Moldau verdronken.
Volgens de legende wilde hij het biechtgeheim niet schenden en aan koning Wenceslaus niet prijsgeven, wat diens vrouw hem gebiecht had. Daarom werd hij van de Karelsbrug in de Moldau geworpen en is zo, volgens de christelijke traditie, gestorven als martelaar.
Johannes werd in 1729 heiligverklaard door paus Benedictus XIII. Zijn hoog-barokke praalgraf bevindt zich in de dom van Praag. Hij is de patroon van Bohemen, van biechtvaders, priesters, schippers, molenaars, van het biechtgeheim, van het zwijgen, van waterbedreigingen en van bruggen. Zijn feestdag is 16 mei.
Dikwijls vindt men een beeld van de heilige Johannes van Nepomuk op of naast een brug (In Nederland alleen in het Limburgse dorp Swalmen over het riviertje de Swalm; in België onder andere in Brugge, Aalst en Malmedy). Vaak heeft hij één hand op de mond (biechtgeheim), in de andere een kruis (marteldood). De krans rond zijn hoofd draagt vijf sterren die wel als tacui (Latijn voor ik heb gezwegen) worden uitgelegd.
Bron: Wikipedia

Het huidige derde beeld dateert van 1960 is van Georges Vandevoorde.