Lange Wapper

facebook twitter

Toegevoegd op 21 december 2009 door CarloVansant

Lange Wapper

Afbeelding toegevoegd door CarloVansant

CarloVansant | Lange Wapper | 0 CarloVansant | Lange Wapper | 0 CarloVansant | Lange Wapper | 0 CarloVansant | Lange Wapper | 0
Kunstenaar:
Albert Poels
Opschrift:
ALB POELS
Plaatsbeschrijving:
Antwerpen - Op het Westelijk Postament, aan de voet van de helling naar het Noordewandelrterras
Informatie toegevoegd door CarloVansant :
21 december 2009
Op 10 november 1962 besluit het college het beeld aan te kopen en het in brons te laten gieten.
Lange Wapper is een legendarische zogenaamde watergeest; een kwelduivel voor stoute kinderen en dronkelappen. Hij kon zich naar de omstandigheden groter en kleiner maken. Op dit beeld is hij plots reusachtig en dreigend, opgedoken voor de ogen van twee verbaasde en angstige dronkelappen, waarvan één de jeneverkruik in de hand houdt.

In Antwerpen kent men volgende legende:
In de buurt van de Groenplaats woonde eens een juffer die vier vrijers had. Op een avond liet ze ze na elkaar op bezoek komen. Maar ze kwamen bij Lange Wapper, die haar gedaante had aangenomen. De eerste moest bewijzen dat hij van haar hield door twee uur op het grote kruis op het kerkhof te gaan zitten. De tweede moest twee uur in een kist onder het kruis gaan liggen. De derde moest op de doodskist kloppen en wachten tot ze hem kwam halen. De vierde moest met een lange ketting rond het kruis lopen. Toen hij dat deed vond hij drie doden. De eerste vrijer viel van schrik dood van het kruis, toen de tweede in de kist kroop. De tweede stierf van angst toen de derde op de kist klopte en de derde stierf toen hij het geluid van de ketting hoorde en dacht dat de duivel hem kwam halen. De vierde vrijer werd gek, sprong in de Schelde en verdronk. 

Lange Wapper wordt vooral met Antwerpen geassocieerd, maar ook in Blankenberge, Bevel, Kessel en Nijlen bestaan er legendes over hem.
Zijn grootte maakt het voor hem gemakkelijk zich snel van de ene plek naar de andere te verplaatsen..