Pierre Théodore Verhaegen

facebook twitter

Toegevoegd op 14 februari 2010 door monlouis

Pierre Théodore Verhaegen

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Pierre Théodore Verhaegen | 0
Opschrift:
Pierre Théodore Verhaegen, fondateur de l' Universite Libre de Bruxelles
Né à Bruxelles le 5 septembre 1796
Décédé le 8 décembre 1862
Plaatsbeschrijving:
Brussel - Franklin Rooseveltlaan 50
Informatie toegevoegd door monlouis :
14 februari 2010
Elk jaar trekken studenten van de ULB en VUB door de Brusselse binnenstad. Om tientallen liters bier te 'verzetten'. Maar bovenal om hun 'patroonheilige' te eren met een heuse 'Sint-Verhaegenstoet'. Pierre-Théodore Verhaegen was een Brusselse, welstellende advocaat, die sterk beïnvloed was door de ideeën van de Verlichting en de Franse Revolutie. Hij was de stichter en drijvende kracht achter de Université Libre de Belgique, later de Université Libre de Bruxelles. En als vooraanstaand lid van de vrijmetselarij lag hij aan de basis van de Liberale Partij.

Verhaegen was niet de eerste die het idee opvatte om een universiteit op te richten in de hoofdstad. Reeds in 1831 wees een groep intellectuelen, waaronder statisticus en kandidaat-Grootste Belg Adolphe Quetelet, op de voordelen. Toen de bisschoppen in Mechelen een katholieke universiteit stichtten om hun tanende invloed tijdens het Franse en Nederlandse bewind terug te winnen, kwam dit bij de liberalen over als een oorlogsverklaring. Na een geldinzameling was de eerste vrije universiteit een feit. Verhaegen nam de leiding en financiering van de ULB op zich en gaf de universiteit een intentieverklaring die in twee woorden kan worden samengevat: 'vrij onderzoek'.

Het runnen van een universiteit zat Verhaegen in het bloed. Zijn peetoom was de laatste rector van de Leuvense universiteit, toen die door de Franse revolutionaire troepen werd gesloten. En zijn neef, pater Peter-Joseph Verhaegen, werd de eerste rector van de universiteit van St-Louis in Missouri. Maar Verhaegen was door zijn rabiate antiklerikalisme het zwarte schaap van de familie. Hij was een praktiserende katholiek, maar sterk gekant tegen de invloed van de geestelijkheid op de samenleving. De plaats van de priester was voor hem ín de kerk, niet daarbuiten. Toen Verhaegen overleed, kreeg hij ook geen kerkelijke maar een burgerlijke begrafenis: in die tijd een waar schandaal. Duizenden mensen liepen mee in de stoet, maar de familie Verhaegen ontbrak. Die gaf haar overleden verwant een zeer sobere grafsteen met enkele typisch katholieke opschriften. (Bron : degrootstebelg.canvas.be)