De man die de wolken meet

facebook twitter

Toegevoegd op 20 juni 2010 door monlouis

De man die de wolken meet

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | De man die de wolken meet | 0 monlouis | De man die de wolken meet | 0 monlouis | De man die de wolken meet | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Plaatsbeschrijving:
Gent - Citadelpark (op het dak van het S.M.A.K.)
Informatie toegevoegd door monlouis :
20 juni 2010
De man die de wolken meet (1998)Jan FabreSiliconbrons 386x80x45cm
Je kijkt dus wel even op wanneer een hedendaagse kunstenaar als Jan Fabre, die niet bekend staat als een reactionair type, met een traditioneel bronzen beeld uitpakt. De man die de wolken meet, is bijna vier meter hoog, weegt 450 kilo en glanst als een spiegel. Het werk stelt Jan Fabre zelf voor, die met een meetlat op een laddertje staat, druk doende de wolken te meten. De gelijkenis is frappant: het gelaat en de handen, maar ook de naad van de jeans, de strakke shirt, de schoenveters. (bron : mandarte.nl)

Informatie toegevoegd door mive :
23 juni 2010
De man die de wolken meet 1998 | S.M.A.K. (Gent); deSingel (Antwerpen); Brussels Airport; 21st Century Museum of Contemporary Art, Kanazawa (Japan); Parco Archeologico di Scolacium, Catanzaro (Italië); Academia Belgica, Rome (Italië); Art Institute San Francisco
gepolijst brons, 285 x 120 x 80 cm (platform 40 x 80 cm)

De man die de wolken
meet staat onder meer op het dak van het S.M.A.K. in Gent, kunstencentrum DeSingel in Antwerpen, de Academia Belgica di Roma, het 21st Century Museum of Contemporary Art in Kanazawa (Japan) en de centrale hal van Brussels Airport in Zaventem, Amsterdam en San Francisco.

Het werk is geïnspireerd op de film 'Birdman of Alcatraz' (1962) met Burt Lancaster in de hoofdrol. Lancaster speelt Robert Stroud, een gevangene in de zwaarbewaakte gevangenis op het eiland Alcatraz. Zijn enige contact met de buitenwereld is de dagelijkse wandeling op het pleintje tussen de hoge gevangenismuren. Dan kijkt hij omhoog en ziet hoe de meeuwen genieten van hun vrijheid. De 'birdman' schrijft zijn observaties neer en ontpopt zich over de jaren heen tot gerespecteerd ornitholoog. De film eindigt met zijn vrijlating. Dan wordt hem gevraagd wat zijn plannen voor de toekomst zijn. Hij antwoordt: 'Ik ga de wolken meten'.

Precies zo wordt hij door Jan Fabre afgebeeld. Hoog op een gebouw staat hij op een bibliotheekladdertje. Kaarsrecht, met de handen in de lucht. Hij houdt een meetlat vast waarmee hij de wolken aftuurt. Onbewogen, wolk na wolk meet hij verder en probeert zo het onmogelijke te ontrafelen. Op die manier staat hij terug op de binnenkoer van Alcatraz, starend naar hetgeen hem ontglipt: de buitenwereld, de vrijheid.

De man die de wolken meet is een metafoor voor de kunstenaar, die het onmogelijke in zijn werken probeert te vatten. Dat onmogelijke is een wereld waar de mythe samenvalt met de werkelijkheid, waar het hoe opgaat in het waarom. De man die de wolken meet is de wetenschapper-kunstenaar. Iemand die de werkelijkheid poëtisch wil verkennen. Iemand die de werkelijkheid wil doen samenvallen met zijn ervaringen en uiteindelijk zo zichzelf verkent.

Het lichaam van De man die de wolken meet is gemodelleerd naar de kunstenaar zelf. Maar het gezicht is die van de jong overleden broer van de kunstenaar: Emile, die alle kennis van de wereld in pacht heeft. Frank Maes* wijst erop dat Fabre terugkeert naar de middeleeuwen, naar de grote verhalen, naar een poëtisch, samenvallend wereldbeeld. Wetenschappers proberen de wereld kenbaar en begrijpelijk te maken. Ze stellen daarvoor wetten en modellen op. In het moderne wereldbeeld zoeken we naar het hoe. Het waarom blijft achterwege. Bij de kunstenaar-wetenschapper is dat niet zo. De wolkenmeter is op zoek naar een omvattend wereldbeeld. Naar een wereld die met zijn schepping samenvalt en daarom van een ongekende eenheid is. Maes verwijst naar de talrijke engelen die in het oeuvre van Fabre voorkomen. Fabre noemt ze spirituele reizigers, op weg naar de creatie van een toekomstig mensbeeld. Ook de wolkenmeter is zo'n spirituele reiziger. Op zoek naar de poëzie van de wereld. Een onmogelijke eenheid die de wetenschap verloren is.

http://www.angelos.be/works-detail.php?lang=NL&id=11