Bezembinder

facebook twitter

Toegevoegd op 6 augustus 2010 door monlouis

Bezembinder

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Bezembinder | 0 monlouis | Bezembinder | 0 monlouis | Bezembinder | 0 Katrienjannes | Bezembinder | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
Bezembinder
26 oktober 1997
Plaatsbeschrijving:
Scherpenheuvel-Zichem - Houwaartstraat, aan de kerk van deelgemeente Schoonderbuken
Informatie toegevoegd door monlouis :
6 augustus 2010
De mensen van de omgeving zeggen niet Schoonderbuken maar 'Schunnebroek'. De oudste spelling is 'Sconderbuke' (1623).

Op het plein voor de kerk kunnen we het standbeeld terugvinden van de 'De bezembinder'. Omdat de opbrengst van de grond en de dieren onvoldoende was om te voorzien in het levensonderhoud bonden de inwoners bezems.
Het ontstaan van dit beroep vindt zijn oorsprong in de aanwezeigheid van een grote oppervlakte heide in de omgeving. Het binden van bezems was op zichzelf geen zware arbeid, maar ze moesten ook nog verkocht worden.

Zo is geweten dat de inwoners van Schoonderbuken hun waar aan de man brachten in Leuven, Brussel, ja zelfs tot ver in Wallonië. (bron :scherpenheuvel-zichem.be)
Informatie toegevoegd door Katrienjannes :
16 mei 2011
(door Katrien Jannes: studente 3de bachelor communicatiewetenschappen K.U. Leuven)

Op de foto zien we een man die gebukt het beroep bezembinder aan het uitoefenen is. De sociologische relevantie van dit beeld is toe te wijzen aan het feit dat de mensen uit schoonderbuken vroeger niet konden leven van de opbrengsten van de grond en de dieren op zich. Dit had als gevolg dat sommige inwoners het beroep bezembinder uitoefenden. Deze bezems brachten echter niet veel op als ze het enkel op de lokale markten gingen verkopen. Door deze reden trokken de makers vaak naar grotere steden (bv. Leuven) om de bezems door de verkopen. De sociologische relevantie vinden we dus terug in het feit dat de inwoners dit allemaal zelf moesten organiseren zodat ze konden genieten van de opbrengsten van het werk.
Informatie toegevoegd door luc :
2 juni 2016
De Kunstenaar is Jan Rosseels, de bronsgieter is Luc De Blick