Benedikte

Lid sinds 24 april 2011

Naam:B. D.
Extra Info:Dit standbeeld beeldt ‘De Lattenkliever’ uit. Het staat in de Lattenklieversstraat (Sint-Joris Beernem). Sint-Joris wordt niet voor niets ‘Het Lattenklieversdorp’ genoemd. Het splijten van de latten was de belangrijkste arbeidsbezigheid voor de gemeente.

Sint-Joris ligt dicht bij het kanaal en zo konden de boomstammen ter plaatse geraken. Deze afgewerkte latjes werden dan gebruikt voor o.a. plafonds. Door de komst van een groot houtbedrijf (Lemahieu) bloeide de ‘lattenspelleterij’ als nooit tevoren. Dit handeltje was een belangrijke draaischijf voor de omgeving. De latten uit Sint-Joris werden in binnen- en buitenland gebruikt.

Dit standbeeld is relevant voor de arbeidssociologie omdat het zeer goed aantoont dat een bepaalde streek heel erg afhankelijk kan zijn van een bepaald type arbeid. Dit merken we tot op vandaag op andere plaatsen (bijvoorbeeld de grote regio rond Genk die deels afhankelijk is van Ford Genk, veel mensen die afhankelijk zijn van de haven in de buurt van een havenstad, de sluiting van de koolmijnen enz.).

Wanneer deze streekgebonden taak echter wegvalt, moet de streek op zoek gaan naar een nieuwe, eigen identiteit, bezigheid en/of specialiteit.
Dit kan een moeilijk proces zijn want vaak gaat het verdwijnen van een bepaalde streekgebonden arbeidspositie gepaard met werkloosheid van velen e.d. De lattenklieverij is een goed voorbeeld omdat na de Tweede Wereldoorlog nieuwe technieken (o.a. via machines) ervoor zorgden dat het beroep van lattenkliever zeer snel tot de geschiedenisboeken ging behoren.

Vaak merken we vandaag ook nog dat nieuwe technologieën ervoor zorgen dat bepaalde jobs totaal geherdefinieerd worden. Door de nieuwe ontwikkelingen veranderen de arbeidsmarkt en de arbeidssituaties voortdurend. Dit nooit ophoudende proces zorgt ervoor dat de studie van arbeid (bijvoorbeeld in relatie tot nieuwe technologie) zeer boeiend blijft voor de arbeidssociologie.
Ik heb voor dit beeld gekozen in het kader van het vak ‘Arbeidssociologie’ (Prof. E. Henderickx) omdat het voor de sociologie interessant kan zijn om aan de hand van historische beeltenissen van arbeidende mensen te illustreren hoe arbeid in de afgelopen eeuwen veranderd is. Vaak staan we er immers niet bij stil dat de meeste beroepen die enkele eeuwen geleden bestonden, nu niet meer bestaan en er van vele beroepen die nu als ‘gewoon’ gezien worden, toen nog geen sprake was.

Op basis van : Website Gemeente Beernem (s.d.), “Terug in de tijd. Geschiedenis van Beernem”. Geraadpleegd op 23 april 2011, http://www.beernem.be/historiek.htm