Rik Wouters

facebook twitter

Toegevoegd op 18 januari 2009

Naam:Rik Wouters
Geboortedatum:21 augustus 1882
Sterftedatum:11 juli 1916
Website:http://nl.wikipedia.org/wiki/Rik_Wouters_(kunstschilder_en_beeldhouwer)
Extra Info:Geboren in Mechelen en overleden in Amsterdam. Hij was naast beeldhouwer ook kunstschilder. Hij behoorden bij het Brabants Fauvisme. De kunstenaars zijn ook wel gekend als de "Brusselse Caelevoeters".
Op 6 jarige leeftijd stierf zijn moeder. Op zijn 12de stopte hij met school en ging hij werken bij de houtsnijderij van zijn vaders meubelbedrijf. Hij volgde een opleiding aan de Mechelse academie en maakte er kennis met Ernest Wijnats. Samen trokken ze naar het atelier van Theo Blickx en Albert Aerts. Na deze periode concentreerde hij zich op de schilderskunst. Op zijn 17de ging hij naar de Academie van Brussel. Hier kon hij echter moeilijk getijen. Toch heeft hij hier zijn grote liefde gevonden, Nel (Hélène Philomène lionardine Deurlinckx) een jong model. Toen de oorlog uitbrak werd hij opgeroepen om soldaat te worden en stopte zijn studie aan de Academie.
Samen met Nel heeft hij in Watermaal gewoond, vervolgens terug in Mechelen bij Riks vader wegens armoede. In 1907 verhuisde ze naar het Zoniënwoud. Datzelfde jaar maakte Rik een buste van Edgard Tytgat in het gips. Pas na zijn overlijden is deze buste in het brons uitgevoerd door de Brusselse gallerij Giroux. Vandaag is deze buste te vinden in het Brusselse Koninklijke Museum voor Schone Kunsten.
Rik Wouters is de eerste Belgische kunstenaar die een contract opstelde met een galerij. Dit wegens de finnanciele beperkingen die de kunstenaar ondervond. Deze galerij voorzag een maandloon van 200 frank. Het geld werd echter niet elke maand uitbetaald. In 1912 en 1913 bereikte hij zijn hoogtepunt in zijn korte carrière met onder andere de standbeelden "Het zotte geweld" en "Huiselijke zorgen". Beide gevormd naar zijn geliefde Nel. Tijdens deze periode schiep hij eveneens zijn bekendste schilderswerken waaronder "de strijkster".
In 1914 krijgt hij zijn eerste indivuduele expositie in de Giroux-zaal. Daarna brak het drama voor Rik Wouters los. Hij werd opgeroepen als soldaat en werd ingezet bij de verdediging van Luik. Daar werd hij krijgsgevangen. Hij wist echter te ontsnappen. In Antwerpen werd zijn groep ingesloten en deserteerde hij, waardoor hij terecht kwam in het kamp van Zeist te Nederland. In 1915 stelde men kraakbeenkanker vast. Nadat Nel bij hem kwam werd hij vrijgesteld van het kamp. Samen belanden ze in Amsterdam. Hier kreeg hij een expositie waar hijzelf met oogverband te zien was. Later in 1916 volgde in Amsterdam een tweede expositie. In dat zelfde jaar overleed Rik op slechts 34 jarige leeftijd. Zijn vrouw Nel overleed in 1971.

Standbeelden van Rik Wouters

de Volksvrouw Huiselijke Zorgen het zotte geweld Rik Wouters Huiselijke zorgen Huiselijke zorgen