Gabriël Mudaeus

facebook twitter

Toegevoegd op 13 oktober 2009 door Stijnj

Gabriël Mudaeus

Afbeelding toegevoegd door Stijnj

Stijnj | Gabriël Mudaeus | 0 Stijnj | Gabriël Mudaeus | 0 Stijnj | Gabriël Mudaeus | 0 monlouis | Gabriël Mudaeus | 0
Kunstenaar:
Joseph Ducaju
Opschrift:
Aan Gabriël Mudeus
de gemeente Brecht
den
10 van herfstmaend
1865
Plaatsbeschrijving:
Brecht
Informatie toegevoegd door Stijnj :
13 oktober 2009
Mudaeus (Gabriël Van der Muyden) wordt in 1500 geboren te Brecht. Als student in Leuven komt de jonge Mudaeus - neef en leerling van Joannes Custos (1475-1525), stichter van de Latijnse school van Brecht - ondermeer in contact met Erasmus. Vivès en met de latere paus Adrianus VI. In 1523 wordt Mudaeus primus van zijn jaar, wat ook in Brecht aanleiding geeft tot uitbundige feestelijkheden. Na zijn opleiding en een driejarige studiereis lans de dan toonaangevende juridische faculteiten in Frankrijk, begint Mudaeus als professor aan de Leuvense universiteit, waar hij in 1547 de belangrijkste hoogleraar Romeins recht wordt. In deze hoedanigheid verwerft hij grote faam; zo zou Mudaeus op het toppunt van zijn loopbaan lesgeven aan ruim tweeduizend studenten. Daar Mudaeus al zijn aandacht richt op het onderwijs, rest hem weinig tijd voor publicaties: al zijn werken zijn postuum uitgegeven. Mudaeus overlijdt op 21 april 1560 in Leuven.

Mudaeus' betekenis voor de geschiedenis, met name voor die van het recht, ligt in de door hem uitgedragen objectieve methode van de terugkeer tot de klassieke bronnen - het wezenskenmerk van het humanisme. Totdien beperkte de studie van het recht zich namelijk tot het interpreteren van vaak onbeholpen commentaren van de Pandecten van Justinianus, de belangrijkste bron van Romeins recht, waarop ons rechtstelsel is gebaseerd. Mede om de kritische, onbevooroordeelde kijk geldt Mudaeus als grondlegger van de 16e-eeuwse rechtskundige school in België. Deze erkenning moge ook blijken uit de buste van de Brechtenaar in de beeldengalerij van het Gerechtshof te Brussel. Een andere grote rechtsgeleerde, zijn tijdgenoot Cujas, sprak over Mudaeus de lovende - ons weinig hoop latende! - woorden: Ante illum talem in Belgio non habuistis, nec post illum habituri estis. Zo iemand (als Mudaeus) hebben jullie in België vóór hem niet gehad en zullen jullie na hem ook niet meer krijgen.

Dit standbeeld is een schepping van de Antwerpse beeldhouwer Ducaju uit 1860, waartoe opdracht werd gegeven ter gelegenheid van het 300e stefjaar van Mudaeus. Het werd op 10 september 1865 ingehuldigd onder de toren van een speciaal gecomponeerde Mudaeuscantate.
Informatie toegevoegd door TanteFlavie :
29 april 2010
Tijdens de werken voor het verplaatsen van het beeld van Mudaeus (1500- 1560) op het Gemeenteplein van Brecht, lieten arbeiders het beeld vallen. Mudaeus werd daarbij "onthoofd". Volgens burgemeester Luc Aerts kan het beeld terug in zijn oorspronkelijke staat hersteld worden. Het beeld is afgevoerd naar de bouwfirma Adams in Merksplas waar de restauratie zal plaatsvinden. Rond het beeld van rechtsgeleerde Gabriël Mudaeus  komt ook nog een waterpartij met fontein.
Ondertussen is een filmpje opgedoken  van de val van Mudaeus
http://www.youtube.com/watch?v=l57qlJi8dp8&NR=1

Mudaeus terug thuis

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=AK2VR4E3

vrijdag 24 september 2010

BRECHT - Het standbeeld van Mudaeus staat sinds gisterochtend weer op het gemeenteplein in Brecht-Centrum. Het beeld werd wereldberoemd toen het bij zijn verplaatsing werd onthoofd. Het filmpje ‘How they move a 100 year old statue in Brecht' (hoe ze een 100 jaar oud beeld verhuizen in Brecht) reisde de wereld rond en werd op Youtube meer dan 50.000 keer bekeken. Het toont hoe werklui op 23april het beeld van Mudaeus, een rechtsgeleerde uit de 16de eeuw, van zijn sokkel tillen. Plots gaat het mis: Mudaeus valt voorover en wordt onthoofd. In het atelier van Altri Tempi in Brasschaat slaagde men erin het hoofd te reconstrueren. Het beeld kreeg ook een facelift. Het oogt weer fraai op zijn sokkel. Aan de voeten van Mudaeus ligt een stijlvolle waterfontein. Gabriël Mudaeus is de Latijnse naam van Gabriël van der Muyden. Hij was humanist, jurist en professor. De viering van de 450ste verjaardag van zijn overlijden, werd uitgesteld tot april 2011. BRECHT - Het standbeeld van Mudaeus staat sinds gisterochtend weer op het gemeenteplein in Brecht-Centrum. Het beeld werd wereldberoemd toen het bij zijn verplaatsing werd onthoofd. Het filmpje ‘How they move a 100 year old statue in Brecht' (hoe ze een 100 jaar oud beeld verhuizen in Brecht) reisde de wereld rond en werd op Youtube meer dan 50.000 keer bekeken. Het toont hoe werklui op 23april het beeld van Mudaeus, een rechtsgeleerde uit de 16de eeuw, van zijn sokkel tillen. Plots gaat het mis: Mudaeus valt voorover en wordt onthoofd. In het atelier van Altri Tempi in Brasschaat slaagde men erin het hoofd te reconstrueren. Het beeld kreeg ook een facelift. Het oogt weer fraai op zijn sokkel. Aan de voeten van Mudaeus ligt een stijlvolle waterfontein. Gabriël Mudaeus is de Latijnse naam van Gabriël van der Muyden. Hij was humanist, jurist en professor. De viering van de 450ste verjaardag van zijn overlijden, werd uitgesteld tot april 2011.