Karel de Blauwer

facebook twitter

Toegevoegd op 19 maart 2011 door sarahbaelde

Karel de Blauwer

Afbeelding toegevoegd door sarahbaelde

sarahbaelde | Karel de Blauwer | 0 sarahbaelde | Karel de Blauwer | 0 sarahbaelde | Karel de Blauwer | 0
Kunstenaar:
Rik Ryon
Opschrift:
Ter herinnering aan al de smokkelaars van de Westhoek die, dank dit "beroep-aan-de-rand", zo hun leven, en dat van hun kinderen meer leefbaar maakten. Ter nagedachtenis ook aan hen die eraan ten onder gingen...
Plaatsbeschrijving:
Roesbrugge-Haringe
Informatie toegevoegd door sarahbaelde :
19 maart 2011
Blauwen betekent smokkelen en blauwers zijn smokkelaars. Door zijn ligging aan de Frans-Belgische grens was Haringe het uitgelezen werkterrein van smokkelaars. In deze streek, dicht bij Frankrijk, was het een eind geleden, toen de grenzen nog dicht waren, de vaste gewoonte om te 'blauwen'. Dit betekende meer bepaald met boter, tabak, en andere smokkelwaar de Franse grens proberen over te geraken om zo de invoertaksen te vermijden. Een lachertje was dit zeker niet, aangezien er veel hagen, beken, weideafsluitingen en natuurlijk, de 'commiezen' moesten worden overwonnen. De commiezen waren de grenswachters in die tijd die rondpatrouilleerden op zoek naar blauwers. En de straffen waren niet van de poes: inbeslagname van de smokkelwaar, boetes, tot zelfs gevangenisstraffen. Met het openstellen van de grenzen is deze praktijk gestopt, maar aangezien het een lucratieve (maar soms ook harde noodzaak) bezigheid was werd het door erg veel mensen gedaan.Het standbeeld Karel de Blauwer van Rik Ryon eert sinds 1980 dit, weliswaar niet zo legitiem, beroep. Karel de Blauwer is de legendarische figuur uit de roman van Jules Leroy (1865).

Dit beeld werd geüpload in het kader van het vak veranderingsmanagement.
Informatie toegevoegd door mive :
19 maart 2011

Priester Jules LEROY(geboren in Haringe), vertelt in zijn boek 'KAREL DE BLAUWER', heel wat grappige, maar ook triestige verhalen over het wedervaren van Blauwers en Commiezen. We merken steeds weer hoe de mensen in die tijd moesten blauwen om den brode.
Pater Joris Declercq die in Haringe pastoor was, herschreef dat boek onder de naam 'Karel Velde'. Die pater, die Haringe zijn nieuwe dynamiek gaf, ging ook als dichter-schrijver-schilder Djoos Utendoale door het leven. Hij schreef verschillende reeksen prachtige spreuken, enkele boeken en hij schilderde niet alleen hier, maar ook in Burundi, waar hij lange tijd missionaris was, een heel oeuvre bij elkaar.

---

Jaarlijks is er in Haringe een evenement waar een hedendaagse "Karel de Blauwer" wordt gekozen na een avontuurlijke wedstrijd.
Het wandelpad "Smokkeltocht" start aan het standbeeld van Karel de Blauwer. Het pad is 7km lang en bewegwijzerd met gele kleurkoppalen. De Smokkelroute leidt de wandelaar over rustige veldwegen doorheen het afwisselend cultuurlandschap rond Haringe. Kleine landschapelementen, militaire begraafplaatsen, smokkelbrugjes en veldkapelletjes trekken er de aandacht.