Willem Elsschot

facebook twitter

Toegevoegd op 27 november 2009 door CarloVansant

Willem Elsschot

Afbeelding toegevoegd door CarloVansant

CarloVansant | Willem Elsschot | 0 CarloVansant | Willem Elsschot | 0 monlouis | Willem Elsschot | 0 monlouis | Willem Elsschot | 0 monlouis | Willem Elsschot | 0
Kunstenaar:
Wilfried Pas
Opschrift:
"TOCH IS ONS ALLER VLEES EN BLOED
VAN ENE SOORT, EN DAT DE REGEN
ONS ALLER VOETSPOOR WEG ZAL VEGEN
DAT ZIEN OOK ZIJ EN WETEN 'T GOED"'

"WILLEM ELSSCHOT"'
Plaatsbeschrijving:
Antwerpen - Noordzijde van het Mechelsplein
Informatie toegevoegd door CarloVansant :
27 november 2009

Dit beeld werd gerealiseerd door een intensieve campagne van radio 2, Johan Anthierens, De Kamer van Koophandel en vele andere sponsors. Om het beeld te financieren werd een map uitgegeven met vier zeefdrukken van Pas en vier gedichten van Elsschot, verder nog door verkoop van kleine replica.

Ingehuldigd op 28 juni 1994, in aanwezigheid van Prins Laurent. De schrijver met de blik in de verte gericht zit enigszins achterover geleund, in een eigentijds maar traditioneel driedelig pak met das en overjas. De benen zijn over elkaar geslagen. De opengeslagen overjas evolueert door een toegevoegde gedrapeerde doek over de dijen tot een tijdloze toga-achtige aankleding. De ruimte tussen onderbeen en stoel wordt hierdoor opgevuld en de driehoekige geloten opbouw van het beeld versterkt. De handen rusten op mauscripten op de dijen. Andere bladen en boeken liggen verspreid op de grond.

Willem Elsschot werd geboren als Alfons De Ridder in Antwerpen op 7 mei 1882 als zoon van een bakker, en overleed in Antwerpen op 31 mei 1960. Hij studeerde te Antwerpen aan het atheneum, maar voltooide zijn middelbare studies niet. Hij verliet de school en oefende een paar jaar verschillende beroepen uit. Reeds in zijn atheneumtijd stelde hij belang in de literatuur. Met enkele vrienden richtte hij een letterkundige kring op.  Hij debuteerde in het tijdschrift "Alvoorder", waar hij mee deel van uit maakte, met zijn eerste gedichten. Onder druk van zijn broer ging hij in 1901 opnieuw studeren aan de Antwerpse Handelshogeschool.  Drie jaar later was hij licentiaat in de handels- en consulaire wetenschappen. Tijdens zijn studentenleven componeerde hij verschillende studentenliederen. Na zijn studies werkte in Parijs, Rotterdam en Brussel, tot hij zich in 1914 vestigde te Antwerpen. Ondertussen was hij gehuwd en vader geworden van vier kinderen. Tijdens de eerste wereldoorlog was hij secretaris bij het Provinciaal Oorlogsbureau van het Nationaal Comité voor Hulp en Voeding. Na de eerste wereldoorlog startte hij een reclamebureau, dat hij leidde tot aan zijn dood.
In Parijs en Rotterdam schreef hij al gedichten die later werden gebundeld tot "Verzen van vroeger". Zijn eerste roman verschijnt in 1913 : "Villa des Roses", gevolgd door "Een ontgoocheling" in 1921 en "De Verlossing". Het zijn semi-naturalistische werken. In zijn latere werken "Lijmen" (1924), "Kaas" (1933), "Tsip" (1934), "Het been" (1938), "De leeuwentemmer" (1940), "Het tankschip" (1942), "Het dwaallicht" (1946), profileert de schrijver meestal een ik-figuur, een soort alter ego, waarvan hij de lotgevallen met een niet aflatend cynism, soms op groteske wijze beschrijft. Het oeuvre van Elsschot, alhoewel niet omvangrijk, is een monument in de Nederlandstalige litteratuur.
Zijn pseudoniem  werd gekozen naar de toen nog woeste streek gelegen tussen Herselt en Veerle bekend onder de benaming "Elsschot".