Adolphe Quetelet

facebook twitter

Toegevoegd op 19 februari 2010 door monlouis

Adolphe Quetelet

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Adolphe Quetelet | 0 monlouis | Adolphe Quetelet | 0 monlouis | Adolphe Quetelet | 0 monlouis | Adolphe Quetelet | 0 monlouis | Adolphe Quetelet | 0
Opschrift:
Adolphe Quetelet
1796 - 1874
Grondlegger der Koninklijke sterrenwacht te Brussel 1826
Bestendige Secretaris der Koninklijke Academie van België 1834
Stichter van de Natuurwetenschap der Maatschappij 1835
Plaatsbeschrijving:
Brussel - Hertogstraat
Informatie toegevoegd door monlouis :
19 februari 2010
Het ideale gewicht is geen kwestie van mode, maar van rekenen!

De Gentenaar Adolphe Quetelet (°1796) is misschien het meest bekend als bedenker van de Body Mass Index. De BMI wordt nog steeds gebruikt om iemands ideaal gewicht weer te geven in verhouding tot de lichaamslengte. Maar dit was niet het enige wapenfeit van deze veelzijdige Belg.

Na een doctoraatstitel in de wiskunde trok Quetelet in 1820 naar Brussel waar hij directeur werd van de Koninklijke Academie. Enkele jaren later werd onder zijn impuls de Koninklijke Sterrenwacht van België opgericht.

Naast wiskunde en astronomie had Quetelet ook interesse voor de statistiek. Zijn introductie van vergelijkende grafieken en de kansberekening in de statistiek, vormde de basis van de moderne statistiek. Hij werd al snel een autoriteit op het vlak van volkstellingen en een pionier op het gebied van de sociale statistiek.

Op zijn initiatief werd in 1841 de Centrale Commissie voor de Statistiek opgericht, de voorloper van de Hoge Raad voor de Statistiek.

Ook op internationaal vlak was Quetelet actief. Hij was voorzitter van de Internationale Statistische Congressen en bracht een internationaal meteorologisch netwerk tot stand.

Naast al deze activiteiten bleef hij doceren en tot aan zijn dood in 1874 publiceerde hij belangrijke wetenschappelijke bijdragen.
(Bron : statbel)
Informatie toegevoegd door mive :
11 maart 2011
Opleiding schilderen aan de Academies te Antwerpen en Brussel, maar werd door het overlijden van zijn vader genoodzaakt beroepshalve een apotheek te leiden te Genappe. Gaf dit beroep op in 1836 om beeldhouwkunst te studeren, eerst in het atelier van P. Puyenbroeck, vervolgens aan de Academie te Brussel (1840-1842).

Reis naar Rome in 1846. Ontwerper van o.a. genretaferelen, elf standbeelden voor het stadhuis te Brussel, een fontein ter nagedachtenis van burgemeester Rouppe (1848), figuren, naakten, het monument voor Egmont en Hoorne aan de Kleine Zavel te Brussel (1864), borstbeelden.

Zijn leerlingen waren C. Meunier, L. Wiener, Willem De Groot en August Braekevelt.

Schonk in 1891 een honderdtal werken aan zijn geboortestad Herentals met de bedoeling hiermee een “Fraikin Museum” op te richten.

Bron: http://www.nobel.be/NL/ART/14982_fraikin_charles_auguste
Voor meer uitvoerige info zie op de website van het Fraikingenootschap in Herentals: http://www.fraikin-genootschap.be/fraikin.php