Frederik de Merode

facebook twitter

Toegevoegd op 6 juli 2010 door mive

Frederik de Merode

Afbeelding toegevoegd door mive

mive | Frederik de Merode | 0 mive | Frederik de Merode | 0 mive | Frederik de Merode | 0 mive | Frederik de Merode | 0 mive | Frederik de Merode | 0 mive | Frederik de Merode | 0 mive | Frederik de Merode | 0
Kunstenaar:
Hendrik Van Perck
Opschrift:
Hier stief Frederik de Merode - 1830
Plaatsbeschrijving:
Mechelen - Befferstraat 24, in 'inkomhal' van het huis, rechts tegen de muur
Informatie toegevoegd door mive :
6 juli 2010
In september 1830 is Graaf Frederik de Merode (Maastricht, 1792-Mechelen, 1830), Nederlander die tegen Willem I vocht, geëngageerd in de burgerwacht die hij financiert. Hij vecht mee voor de onafhankelijkheid van België. Vanaf midden oktober verlaat hij Brussel, in het gezelschap van de troepen van Charles Niellon , om het vluchtende Nederlandse Leger aan te vallen. De vastbeslotenheid van deze troepen zorgt ervoor dat de Nederlanders stelling nemen rond Antwerpen en laten o.a. de stad Lier links liggen. Lier en Mechelen worden bevrijd maar in de schermutselingen rond Antwerpen (Berchem – Zurenborg) raakt Frédéric de Merode op 24 of 26 oktober dodelijk gewond. Dokter Seutin amputeert zijn been in de hoop diens leven te redden. Diezelfde dag wordt hij naar zijn familie in Mechelen overgebracht.

Op 4 november 1830 overlijdt hij aan zijn verwondingen in Mechelen. Zijn familie beslist om hem in Berchem te begraven. Op 6 november 1830 werd graaf Frederik de Merode begraven in Berchem  in de Sint-Willibrorduskerk.

In het najaar van 2010 organiseert het Merodecomité met de ondersteuning van het district Berchem Merodefeesten in Berchem.
Op zondag 26 september 2010 wordt het even terug 1830 op de Brilschans. Dan vindt een reenactment plaats van ‘De Slag bij Berchem’. Verder kan je er komen picknicken, en genieten van de ambachtenmarkt, de troubadours en allerlei circusartiesten. Combineer dit met allerhande kinderanimatie, en je hebt een heerlijk uitje voor het hele gezin.
Op zaterdag 2 oktober vindt in het cultuurcentrum de feestelijke opening plaats van de tentoonstelling over Frederik De Merode. De tentoonstelling zelf zal de hele maand oktober te bezichtigen zijn in RVT Sint-Maria.
Op zondag 7 november wordt hulde gebracht aan het graf van De Merode. Dit wordt gevolgd door een misviering in de Sint-Willibrorduskerk en het leggen van bloemen aan het standbeeld 'België Vrij' (ook wel ‘De Drei Zatlappen’ genoemd).

In Mechelen is een straat naar hem genoemd.
Op het Martelarenplein in Brussel werd voor hem op 23/09/1897 een monument opgericht van de hand van Paul Du Bois: http://www.standbeelden.be/standbeeld/266 en http://www.ebru.be/Other/Beelden/blddemerode.html.
Een mausoleum, in witte marmer (een werk van de beeldhouwer Willem Geefs) waar hij gewond wordt voorgesteld, is te vinden in één van de zijkapellen van de Sint-Michiel-en Sint-Goedelekathedraal in Brussel.   

Berchem richtte in 1905 een standbeeld voor hem op het Frederik de Merodeplein aan de Grote Steenweg. Berchem heeft een Frederik de Merdoestraat en een Frederik de Merodelei. Sinds 2005 bestaat in Berchem een Meroderoute, een historische route van elf kilometer door Berchem die je met de wagen, de bus of per fiets kan afleggen. De strijd te Berchem anno 1830 waarbij de Merode sneuvelde, vormt de rode draad. Zo leert men tijdens het afleggen van de route heel wat over de geschiedenis en de beziens- en wetenswaardigheden van Berchem. Een brochure met meer informatie is beschikbaar aan de infobalie van het districtshuis.

Zijn graf bevindt zich op de begraafplaats van Berchem. In 1914 werd zijn stoffelijk overschot van de oude naar de nieuwe begraafplaats van Berchem overgebracht.Zie verder: http://www.schoonselhof.be/2bberchem/de%20merode.html

Zie ook http://www.standbeelden.be/standbeeld/188 en http://www.standbeelden.be/standbeeld/266.