André Dumont

facebook twitter

Toegevoegd op 1 augustus 2010 door monlouis

André Dumont

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | André Dumont | 0 monlouis | André Dumont | 0 monlouis | André Dumont | 0 monlouis | André Dumont | 0 monlouis | André Dumont | 0 monlouis | André Dumont | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
André Dumont
1847 - 1920
hij ontdekte de steenkool in de diepten van de kempengrond
Asch 2 VIII 1901
Plaatsbeschrijving:
Leuven - Hogeschoolplein
Informatie toegevoegd door monlouis :
1 augustus 2010
Kunstenaar:Paul Van de Kerckhove 

Dumont werd geboren in Luik in 1847 en stierf in Brussel in 1920. Hij was hoogleraar aan de Leuvense universiteit en ontdekte in As het steenkoolbekken van Belgisch Limburg. Hij was ook een promotor van diverse nieuwe procédés in de mijnontginningstechniek. Dumont was een persoonlijke vriend van koning Leopold II. Hij werd door hem tot baron verheven. 

In Leuven richtte Dumont de Vereniging voor Mijnbouwingenieurs op. Die bestond uit afgestudeerden van de K.U. Leuven en had een dubbel doel: afgestudeerden plaatsen op een werkvloer en hen op de hoogte brengen van de recentste industriële ontwikkelingen. 

Het standbeeld van Dumont was een initiatief van diezelfde Vereniging voor Mijnbouwingenieurs: ze bestelde het bij beeldhouwer Paul Van de Kerckhove. Het beeld werd ingehuldigd in 1922. (bron : leuven.be)
André Dumont (Luik, 9 oktober 1847 - Brussel, 2 november 1920) was een Belgische geoloog en mijnbouwkundige. Hij was een zoon van de geoloog André Hubert Dumont en hoogleraar geologie en mijnbouw aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij volgde er Guillaume Lambert op van wie hij ook leerling was geweest.
Vanaf 1877 raakte Dumont gefascineerd van de mogelijkheid dat zich steenkool in de ondergrond van Kempen bevond. In 1877 gaf hij een brochure uit waarbij hij beschikte over de gegevens van de boringen in Nederlands-Limburg waar al steenkool was ontdekt. Dumont was er van overtuigd dat het steenkoolbekken zich verder noordwestwaarts uitstrekte. Hij noemde daarbij de Limburgse Kempen bij naam en spoorde Belgische industriëlen aan initiatief te nemen. In de jaren 1880-1890 belette een economische crisis en een forse daling van de steenkoolprijs verdere acties. Dumont was aan de slag gebaan als ingenieur in een Henegouwse mijn om vanaf 1883 les te geven aan de universiteit van Leuven. Zijn colleges over mijnbouwkunde wekten enthousiasme bij zijn leerlingen. Hij besloot zelf een zoektocht naar steenkool in Limburg te starten en zocht oud-leerlingen op die financieel sterk stonden. Dumont kwam in contact met Louis Jourdain die boringen in Nederlands-Limburg had gepromoot. Dumont, Jourdain en hun volgelingen kwamen er vlug achter dat anderen ook met proefboringen wilden starten. Jules Urban en Valentin Putsage boorden in 1897 in Lanaken. Bovengehaald materiaal wees er op dat men aan de rand van een steenkoolbekken was terecht gekomen. Moest men nu verder zoeken naar het noorden of het zuiden? Was dit de rand van het Nederlands steenkoolbekken? Dumont stelde voor om in Elen te boren, Jourdain vond dat te noordelijk maar Dumont kreeg zijn zin. Na vijftien maanden boren was men niet dieper geraakt dan 140 m. De Franse boorfirma gaf er de brui aan en Anton Raky die een revolutionaire methode had ontwikkeld bood zich aan. De boorkop die hij gebruikte van voorzien van diamanten tanden die het gesteente verbrijzelde. Water spoelde de stof naar boven die dan werd geanalyseerd. Eind 1900 legde men de werken op 878 m diepte stop nadat het boorapparaat het had begeven. Putsage had intussen van de gemeenteMechelen-aan-de-Maas een terrein gekregen waar hij mocht boren. Gelukkig voor Dumont ging die poging niet door omdat Putsage's geldschieter Urban plotseling ziek werd en in maart 1901 overleed. In 1901 stichtte Dumont een nieuwe firma met financiële inbreng van Raky. Raky kon Dumont overtuigen niet opnieuw in Elen te boren. Er werd voor As gekozen dat zuidwestelijk van Elen lag. Op 1 juni 1901 startte men daar, vlak bij de weg naar Opglabbeek. n de nacht van 1 op 2 augustus 1901 ontdekte de in zijn opdracht werkende boormeester Koton de eerste Limburgse steenkool. Koton haastte zich naarMaastricht en stuurde via Leuven een telegram naar Dumont die met zijn familie met vakantie was in Spa. Het telegram werd op 2 augustus om 11 uur verzonden. Koton schreef: Kohle angebohrt - betrib angestelt - bin mitag erkelenz - gluck auf - Koton. Dumont reageerde rustig en zei: "Ik wist dat men ze zou vinden." De vreugde in de boortoren sloeg over naar de Assenaars. Ze kwamen kijken en er werd dagenlang gefeest. (bron : wikipedia)