Searching for Utopia

facebook twitter

Toegevoegd op 17 augustus 2010 door mive

Searching for Utopia

Afbeelding toegevoegd door mive

mive | Searching for Utopia | 0 mive | Searching for Utopia | 0 mive | Searching for Utopia | 0 mive | Searching for Utopia | 0 mive | Searching for Utopia | 0
Kunstenaar:
Jan Fabre
Plaatsbeschrijving:
Nieuwpoort - strand - zeedijk
Informatie toegevoegd door mive :
17 augustus 2010
“Searching for Utopia”: een vele keren uitvergrote schildpad met een naar de zee kijkend zelfportret-ruiter bovenop het schild. Het verwijst naar Utopia van Thomas More. Het indrukwekkende bronzen beeld is 7 meter lang, 3 meter hoog en weegt 5,5 ton. Nieuwpoort heeft dit werk aangekocht voor zo'n 340.000 euro na de installatie ervan in het kader van de kunsttriënnale "Beaufort 2003".  

Symboliek
  
Er staat een zeeschildpad op het strand. Er zit een man op. Hij berijdt de schildpad, teugels stevig in de hand. Ze staan op een 30 meter van de waterlijn en kijken met intense blik over de zee. Ze speuren de horizon af naar iets. Langzaam maar onverstoorbaar lijken ze zich voort te bewegen richting zee.  
Searching for Utopia, de titel zegt eigenlijk alles. We zien een ridder met zijn strijdros, op zoek naar de graal. En die hopen ze te vinden in een ongekende, en voorlopig ongedroomde toekomst. Of in een lang vervlogen verleden, zoals de stad Atlantis. Wat zeker is: het ligt buiten ons bereik. We kunnen het niet vinden, maar dat kan ons niet beletten er naar te zoeken, zoals we altijd op zoek zijn naar onze dromen.  De ridder is de kunstenaar, iemand die zoekt naar het onbereikbare, het onmogelijke. Dat hij een schildpad als strijdros neemt is niet toevallig.
Schildpadden zijn mythische dieren, vaak verbonden met het ontstaan van de wereld, of het bestaan van het paradijs. In het Verre Oosten is de schildpad een symbool voor de Aarde. De platte buik van de schilpad staat voor de aardkorst. Zijn gekromde schild staat voor de hemel. Daarom is de schildpad van een goddelijke eenheid: het verenigt hemel en aarde in één dier.  In veel ontstaanslegendes komt de schildpad voor als fundament van de wereld. De bekendste mythe is die uit India: de wereld is een platte korst die steunt op de ruggen van 4 olifanten die staan op 1 gigantische schildpad. Daar kun je dus gerust een utopie op bouwen. Een schildpad is ook een symbool van een lang leven of zelfs onsterfelijkheid. Geen ander dier is dus beter geschikt om op zoek te gaan naar Utopia. Want om op zoek te gaan naar dromen is standvastigheid en durven onmisbaar. En daarom noemt Germano Celant* Searching for Utopia een bronzen fabel. Een poetische vertaling van de pelgrimstocht van de kunstenaar, op zoek naar een nieuwe wereld.  
Bron: http://www.angelos.be/NL/works/8  

Aangekondigde verhuis  
Het monumentale kunstwerk van Jan Fabre dat al enkele jaren vele kijklustigen naar Nieuwpoort lokt, zal  van locatie veranderen. De bronzen schildpad met de naam ‘Searching for Utopia’ krijgt een nieuwe bestemming in Nieuwpoort. Het stadsbestuur heeft voor een plek zo ver mogelijk van de zee gekozen.  Het kunstwerk van Jan Fabre komt dan wel het meest tot zijn recht in de nabijheid van het strand en de zee, maar de wind, de regen en het vele zand zorgen telkens opnieuw voor problemen. Zo vertoonde het kunstwerk verschillende sporen van oxidatie en ook kreeg het af te rekenen met krassen. Daarom kreeg de bronzen schildpad nog maar een jaar geleden een nieuwe vernislaag en ook de oxidatieverschijnselen en krassen werden stevig aangepakt. Maar na minder dan een jaar doken weer net dezelfde problemen op als voorheen.  Het is daarom dat burgemeester Roland Crabbe besliste dat het werk van Jan Fabre in de toekomst zal worden verplaatst naar een waterpartij in de parkingzone van het nieuwe toerismekantoor in de Lombardsijdestraat. Omdat de werken aan het toerismekantoor en de bijhorende faciliteiten nog moeten beginnen, zal de verhuis van het kunstwerk pas voor volgend jaar zijn. De mensen die ‘Searching for Utopia’ dus nog eens willen bekijken in zijn originele omgeving op de zeedijk van Nieuwpoort kunnen dit dan ook best nog  in 2010 doen.  
Bron: http://www.toerismevlaanderen.nl/tvl/view/nl/1751880-Nieuws+detail.html?view=16122230